Emotions versus Elevated House | Două spații identice, perspective diferite

Coco Chanel spunea că “Pentru a fi de neînlocuit, trebuie să fii diferit.” De ce am început cu acest citat? Pentru că astăzi voi vorbi despre diferențele dintre oameni, care se oglindesc în personalitatea lor și, deci, în alegerile și acțiunile lor. Cum să creezi un design de neînlocuit în două spații identice? Păi… pornind de la diferențele dintre proprietari, de la gusturile, emoțiile și trăirile lor. Diferite între ele, dar care duc în același punct: crearea unui spațiu de locuit și de iubit, numit “acasă”.

Am realizat design-ul de interior pentru două apartamente cu aceleași proporții – 88,4 MP spațiu util. Am pornit amenajarea de la zero, ocupându-mă de tot ce ține de instalații, detalii electrice, termice, HVAC, finisajele podelelor, finisajele pereților, paleta de culori. Rezultatul? Două apartamente care reflectă perfect personalitatea proprietarilor.

“Îmi doresc o casă la etajul 5 al blocului”, aceasta a fost dorința beneficiarului proiectului “Elevated house”. Numele descrie exact amenajarea realizată: senzația unei case construită pe pământ, dar urcată la etajul 5 al unei clădiri de apartamente.

Proiectul “Emotions” a pornit de la emoțiile trăite de mine și de soțul meu. Astfel, am adus împreună în aceeași casă obiecte care ne reprezintă pe noi și ne amintesc de întâlnirea noastră.

amenajare interioara, design interior, design living, amenajare sufragerie, design de obiect, corp de iluminat, solutii de amenajare, spatii interioara, proiect Elevated House
amenajare interioara, design interior, amenajare living, amenajare sufragerie, amenajare bucatarie, design de obiect, solutii de design interior, cromatica,accesorii, finisaje amenajare

Stilurile amenajării

După cum poți vedea în schițele din articol, apartamentele au fost cumpărate cu planuri standard, având aceeași structură și același flow al poziționării camerelor. Voi explica modificările pe care le-am realizat în amenajările celor două apartamente, atât din punct de vedere al stilului, cât și al structurii.

Stilul amenajării apartamentului “Elevated House” este unul ușor industrial și sobru, aceste caracteristici reieșind din utilizarea cărămizii pe pereți și podeaua finisată cu rășină ipoxidică.

amenajare interioara, design interior, amenajare hol, cromatica, accesorii, solutii de design interior, spatii interioare, proiect Elevated House
design interior, amenajare interioara living, masa, design de produs, amenajare bucatarie, corp de iluminat, solutii de design interior, proiect Elevated House

Cu un etaj mai sus, apartamentul meu, “Emotions”, redă o exprimare mai boemă și romantică. Elemente care, aparent, nu se integrau în concept, au purtat cu ele prin contrastul pe care îl realizau exact acele amintiri care ne sunt cele mai dragi: scaunul verde, vechi, primit moștenire de la bunica lui, scaunele de dining furate de la nuntă și alte obiecte pline de simboluri personale.

amenajare interioara dormitor, amenajare dormitor, decoratiuni interioare, scaun, design de produs, solutii de design interior
amenajare interioara, design de produs, design interior, solutii de design interior, fotoliu, amenajare birou, design de produs

La intrare în apartament, ne întâmpină un șemineu și un tablou numit “Grounding”, creat de Irina Neacșu în colecția H.O.M.E. Tabloul conține părți din obiecte tradiționale românești: lâna, piele de oaie, fetru, lână toarsă, alături de foițe de aur și culoare, care se integrează perfect în conceptul apartamentului “Emotions”: natura împletindu-se cu contemporanul.

Irina Neacșu, thecraftLAB, design de interior, arta, design de produs, elemente traditionale romanesti, culoare, fetru, lana

Deoarece îmi place să susțin designerii români, am dorit să adaug în amenajarea apartamentului o piesă de mobilier frumoasă din punct de vedere estetic, dar și foarte utilă. Măsuța-taburet Flip, creată de Maria Decu și Mihai Dumitrache, designerii pentru care m-am bucurat enorm când au fost premiați la ELLE Decoration Romanian Design Awards 2018. Obiectul de mobilier Flip poate fi utilizat ca scaun, dar și ca măsuță. De asemenea, el are un spațiu intern de depozitare.

amenajare interioara, design interior, design de produs, spațiu de depozitare intern, Maria Decu, Mihai Dumitrache.

amenajare interioara, design interior, design de produs, spațiu de depozitare intern, Maria Decu, Mihai Dumitrache.

Cromatica în cele două apartamente

La nivelul cromaticii, am utilizat culori inspirate din natură, mai ales în camera lui Alex, pe care am dorit-o o extensie a parcului din apropierea casei. Alb, crem, bleu, inspirat din nuanțele cerului și ale mării,  verdele pădurii și maroniul lemnului.

În apartamentul cu inserții industriale la nivelul stilului, m-am concentrat pe o cromatică simplă– alb și negru, la care am adăugat, la fel ca în cazul amenajării “Emotions” diverse elemente din natură.

desing de interior, obiect de design inteligent, spatii interioare, cromatica, design vegetal, decoratiuni interioare, amenajare dormitor decopil, obiect
amenajare interioara, design interior, baie, amenajare baie, finisaje, culori, instalatii, design vegetal

Magia dormitoarelor

Amenajarea dormitoarelor împrumută din personalitatea proprietarilor și din trăirile pe care ei au vrut să le aducă în acest spațiu. Eu am vrut să reîntâlnesc marea în dormitor, acolo unde eu și soțul meu ne-am cunoscut.

Proprietarul apartamentului “Elevated house” a dorit să păstreze stilul întregului apartament: un stil industrial, după cum poți observa după amenajarea pereților. Însă observi ceva comun? Uită-te cu atenție.

amenajare interioara, design de interior, dormitor, mobilier, corp de iluminat, cromatica, design de produs, accesorii, obiecte de decoratiuni
design interior,design vegetal, design interior, decoratiuni interioare, baie amenajare interioara, dormitor, mobilier, finisaje, cromatica, accesorii, spatii interioare

Natura, la noi acasă

Lichenii stabilizați sunt prezenți în ambele amenajări, pentru că atât eu, cât și proprietarul din “Elevated house”, ne-am dorit să păstrăm un loc special în casa noastră pentru natură. Este atât de importantă pentru noi, încât am vrut să o avem lângă noi chiar și în zilele în care nu părăsim casa. O găsim peste tot, în băi, în living-uri, în dormitoare, aranjată sub diferite forme, în funcție de stilul amenajărilor.

design vegetal, design interior, decoratiuni interioare, baie
design interior, design vegetal, decoratiuni interioare, amenajare de interior, corp de iluminat, etajere
design interior, decoratiuni de interior, amenajare interioara, birou, design vegetal, licheni, scaun, decoratiuni, corp de iluminat
amenajare interioara, design de interior, baie, design vegetal, dus

Structura amenajărilor

Trecem de la stilul celor două amenajări la structurile lor. Acestea sunt planurile finale ale apartamentelor, pe care le-am modificat față de planul inițial, primit de la dezvoltator. Voi sublinia câteva dintre transformările realizate, pentru a ajunge la un produs final pe placul proprietarului. Diferențele sunt la nivel de structură (am modificat o parte dintre pereți, pentru a mări spațiul dormitorului mare și al băii mici în apartamentul “Emotions”) și de flow, pentru a a putea dispune de o coerență a spațiului.

plan de amenajare, solutii de amenajare, compartimentarea spatiului, pereti, amenajare interioara, design interior, spatiu util, finisaje
amenajare interioara, proiect Elevated House, design interior, plan initial, masuratori, spatiu util

Mai jos, poți vedea planul inițial al apartamentului “Emotions”, așa cum l-am primit de la dezvoltator. În dormitorul mare (stânga, jos), patul era poziționat altfel. Patul este o piesă mare de mobilier, nu îl poți poziționa oriunde într-o cameră. Trebuie să te mulezi după spațiu. Pentru a mări camera și a oferi senzație de spațiu mai mare, am mutat peretele dinspre hol și dinspre bucătărie, așa cum poți vedea pe planul initial de la dezvoltator.

De asemenea, bucătăria, care pe planul initial era o cameră închisă și micuță, am desființat-o și am transformat-o în camera lui Alex. Nu voiam să am o bucătărie închisă, ci una open-space, ca să pot găti alături de prieteni, să transform gătitul într-o activitate mai plăcută, nu izolată de restul casei.

Acum, bucătăria este exact cum o visam, open-space, făcând parte din livingul mare și luminos. Am ajuns la acest deznodământ fericit, realizând o altă modificare majoră a planului inițial: desființare dormitorului din stânga, sus.

De asemenea, în planul dezvoltatorului, masa living-ului era poziționată lângă intrare și, având în vedere că atunci exista și dormitorul, spațiul mesei era mic și întunecos. Am mutat masa și, la fel, am mutat și ușa de la intrare, permițându-mi să creez un spațiu de storage pe un perete întreg, cel din stânga intrării. Acolo am dulapuri cu tot ce am nevoie pentru bucătărie (frigiderul, congelatorul), cât și mașina de spălat rufe și uscătorul și cuierul, care e sub formă de dressing, imediat în stânga intrării.

Alte modificări realizate au fost în baia mică. Pentru că era, totuși, prea mică, am mai extins-o un pic, împrumutând din spațiul de pe hol. După cum poți observa în planul initial, holul de lângă baia mica avea 123 de cm. Acum are 100.

Baia avea ușă glisantă și toaleta dispusă altfel. Acum ușa este una normală, pentru că nu mi-a plăcut ideea ca baia să aibă o ușă glisantă, care nu ar putea închide niciodată complet camera. Iar vasul de toaletă este dispus pe peretele spre living, așa cum se vede pe planul final.

Acestea sunt modificări ale planului apartamentului meu. În funție de ideile amenajării, am modificat spațiul și în apartamentul din același imobil, care avea planul inițial identic.

Una dintre modificările din “Elevated House”a fost realizată în baia mare, unde am desființat cada și am înlocuit-o cu un duș care se întinde pe un perete întreg. Iar toate instalațiile necesare băii sunt depozitate în hol, pentru a elibera mai mult baia. O transformare pe care am realizat-o în ambele amenajări a fost adăugarea unui lavoar în plus în băile mari.

amenajare interioara, plan, schita, design interior, masuratori, perete, dormitor, living

Diferențele de structură, coerență a spațiului, mobilier și cromatică pun în valoare personalitatea și gusturile proprietarilor. Astfel, din două spații identice, am reușit să creez două lumi diferite, fiecare atingându-și scopul: să ne simțim acasă și să iubim acest loc.