Moodboardul – așa începe povestea unei amenajări
O fotografie face cât o mie de cuvinte. Pornind de la această idee, ce am putea spune despre un moodboard? Că este transpunerea în concret a cuvintelor, ideilor, personalității și emoțiilor celui care dorește amenajarea unui spațiu. Moodboard-ul, aceastră “traducere” a cuvintelor este benefică pentru comunicarea dintre designerul de interior și client. Având în față o schemă a ceea ce va însemna amenajarea spațiului său, clientului îi e mai ușor să dea un feedback, iar designer-ului să creeze un concept estetic.
Ce este un moodboard?
Moodboard-ul este o colecție de elemente care stau la baza proiectului de amenajare. Aceste elemente pot fi culorile care vor fi folosite în amenajare, mici bucățele de materiale, ca să poată fi demonstrată calitatea produselor care vor fi inserate în proiect, și referințe-fotografii cu obiecte decorative și de mobilier.
Mai pe scurt, o planșă A3 de prezentare a atmosferei pe care noi dorim să o implementăm, utilizând un colaj de imagini și culori ce vor crea paleta cromatică și stilistică.
Crearea unui moodboard își are inspirația în personalitatea și dorințele clientului. Ce își dorește el de la spațiul de locuit /de muncă? Ce vrea să îi inspire acesta? Cum vrea să se simtă acolo? De aceea, primul pas al unui proiect de amenajare și unul dintre cele mai importante momente este întâlnirea cu clientul. Aceasta este una prietenoasă, în care ne cunoaștem unul pe celălalt, ca să putem comunica eficient, ca beneficiarul să își dea seama că poate avea încredere în noi, iar noi să îi analizăm personalitatea și stilul. Toate aceste tactici având un scop comun: crearea unei amenajări în conformitate cu personalitatea sa.
Ce culori vă plac? Ce vă doriți să simțiți când intrați în casă / în birou? Care este camera voastră preferată? Ce hobby-uri aveți? Dacă livingul, de exemplu, ar vorbim, cum s-ar descrie?
De multe ori, înainte de întâlnirea inițială, propun clientului să facă un mic research prin reviste / online, ca să îmi poată oferi referințe de obiecte, stiluri de care se simte atras.
Următorul pas este vizita în locul pe care urmează să-l amenajăm. Acolo luăm măsurători și suntem foarte atenți la luminozitatea camerelor, deoarece de ea vor depinde culorile pe care le vom utiliza pentru amenajare.
Pe măsura ce construim moodboard-ul, beneficiarul este la curent cu progresele noastre, pentru că organizăm alte întâlniri cu el, ca să ne poată oferi feedback-ul lui și să ne spună dacă se regăsește în “tabloul” pictat de noi. De asemenea, pentru o imagine cât mai sugestivă a viitoarei amenajări, realizăm schițe în AutoCAD și facem randări simulări (3D ale spațiului vizat).

Apoi, inspirându-ne din discuțiile cu clientul și din research-ul pe care îl pornim odată cu primul contact cu spațiul pe care îl avem de amenajat, începem crearea moodboard-ului. Mai jos poți vedea un exemplu de moodboard din proiectul “Rainbow Unicorns in the Cloud”.
Aici poți citi toți pașii pe care i-am realizat pentru crearea acestui moodboard, până la finalizarea amenajării camerei unei fetițe îndrăgostite de… ai ghicit, curcubeie și unicorni: Rainbow Unicorns In the Clouds


Alegerea culorii
Există o multitudine de modalități prin care poți alege culorile pentru amenajarea ta, dar trebuie să știi să le alegi pe cele mai potrivite, în funcție de lumină, stilul amenajării și preferințe. Culorile sunt primele surse de inspirație pentru spațiul amenajat și tot ele îți dau o mână de ajutor în alegerea mobilei și a accesoriilor, pentru că evident că trebuie să existe chimie între ele, acel “fir rosu” de care noi, designerii de interior, tinem intotdeauna cont.
După a doua sau a treia întâlnire cu clientul, moodboard-ul se transformă într-un board ancorat mai mult în realitate: adăugăm obiecte, pe care vrem să le introducem în design. Nici nu sunt necesare mai multe întâlniri, deoarece moodboard-ul ne ajută să eficientizăm acest aspect: având o schiță în față, nu e nevoie de multe feedback-uri și, implicit, nici de multe întâlniri.
Astfel, moodboard-ul ajunge să spună o poveste personală sau una de business, în funcție de utilizarea spațiului, o poveste realizată de noi, inspirată de personalitatea clientului. Așa cum în moodboard-ul de mai sus am adăugat unicornul și perna (care au fost și puncte centrale de pornire ale amenajării), noptiera de la IKEA și oglinda Design&After.
Este indicat să pornești crearea moodboard-ului, ca și a amenajării implicit, cu un obiect care să dea tonul. Un obiect despre care știi că îi este drag sau că îi este indispensabil clientului. Astfel, știi că punctul de pornire la drum este unul bun, care îți va oferi multă inspirație.
Mai jos poți observa alte două exemple de moodboard-uri: unul de atmosferă și unul dedicate recepției unui spațiu public.


După ce moodboard-ul primește “OK”-ul final de la client, trecem în următoarea etapă, care se referă la proiectul tehnic, ce include toate detaliile de execuție pentru pardoseală, tavan, tâmplărie, finisaje, proiectare mobilier, simulări 3D și colaje. Astfel, este implementat conceptul din schiță, iar povestea spusă de moodboard devine realitate.
Moodboard-ul îți permite să strângi în același loc idei, gânduri și elemente descriptive ale personalității clientului. Și tocmai de aceea un designer poate crea un concept inspirat din dorințele și gusturile beneficiarului, acest mod de lucru fiind un argument important împotriva idee că designerii de interior aleg obiecte, culori și materiale la întâmplare, fără prea multă bătaie de cap. Moodboard-ul este o tactică prin care proiectul face progrese mari în scurt timp, deoarece clientul este direct implicat în proiect, iar ideile și feedback-urile lui ajută designerul să ajungă la deznodământul fericit: “Perfect!”